Zdravá školní jídelna
Naše škola se zapojila do projektu ZDRAVÁ ŠKOLNÍ JÍDELNA,
který se snaží o to, aby byla ve školních jídelnách podávána pestrá, nutričně vyvážená a chutná strava. Úspěch projektu je postaven na fungování třech základních pilířů:
1. Vzdělaný personál
Personál školní jídelny má dobré znalosti o správné výživě člověka, zejména dětí, umí plánovat pestrý jídelní lístek, umí vařit chutné pokrmy z čerstvých surovin, jídla dochucuje s ohledem na dětského strávníka, zná a plní platnou legislativu
2. Informovaný strávník
Strávník se o správné výživě dozvídá vhodným způsobem v rámci výuky, výzdoby jídelny a školy a v rámci praktických činností či mimoškolních aktivit. Strávník je tak veden ke správné volbě a skladbě potravin a pokrmů
3. Motivující pedagog a vedení školy
Pedagog podporuje správné stravovací návyky, jde příkladem. Vedení školy podporuje snahy
školní jídelny a zároveň propojuje spolupráci školní jídelny a pedagogů
10 kritérií Zdravé školní jídelny
Kritérium 1. Z pyramidy na talíř – jednoduché zásady správné výživy v praxi
Kritérium 2. Pestrý jídelní lístek s každodenní nabídkou neslazených nápojů (sestavený dle Nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke spotřebnímu koši)
Kritérium 3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
Kritérium 4. Čerstvé a sezónní potraviny jsou základem pokrmů
Kritérium 5. Střídmé solení s ohledem na dětského strávníka
Kritérium 6. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
Kritérium 7. Podpora národních tradic a regionálních zvyklostí, seznamování s mezinárodní kuchyní
Kritérium 8. Pravidelné vzdělávání personálu školní jídelny
Kritérium 9. Zvyšování výživové gramotnosti a podpora správných stravovacích návyků dětí
Kritérium 10. Prezentace školní jídelny a podpora komunikace s pedagogy, dětmi a rodiči