Alergeny
Poskytování informací o potravinách spotřebitelům „Alergeny v zařízeních společného stravování“
Dne 13. Prosince 2014 nabylo účinnosti Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Pro zařízení společného stravování vyplývá povinnost informovat spotřebitele o tom, zda se v nabízeném pokrmu vyskytují látky vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, jejichž seznam je v Nařízení EU č. 1169/2011
přímo uveden.
Tato povinnost má pouze informativní charakter, nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám.
Informace o přítomnosti ALERGENŮ (složky potravy, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví) v pokrmech podávaných ve školní jídelně jsou uvedeny v písemné podobě na JÍDELNÍČKU.
Jídelníček je vyvěšen na nástěnce u školní jídelny, u vedoucí stravování a v mateřské škole v Hostěrádkách – Rešově, v Šaraticích a ve Zbýšově.
ALERGEN bude na JÍDELNÍČKU označen číslem a specifikace alergenu velkým písmenem. Číselný přehled ALERGENŮ bude přiložen v jeho blízkosti.
1. obiloviny obsahující lepek
A pšenice
B žito
C ječmen
D oves
E špalda
F kamut
2. korýši a výrobky z nich
3. vejce a výrobky z nich
4. ryby a výrobky z nich
5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. sójové boby a výrobky z nich
7. mléko a výrobky z něj
8. skořápkové plody
A mandle
B lískové ořechy
C vlašské ořechy
D kešu
E pekanové ořechy
F para
G pistácie
H makadamie
9. celer a výrobky z něj
10. hořčice a výrobky z ní
11. sezamová semena a výrobky z něj
12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentraci vyšší než 10 mg, ml / kg, l
13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. měkkýši a výrobky z nich